Διπλή Ανάπλαση: Όλα τα δεδομένα για τον Παναθηναϊκό

Ο αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη, Δημήτρης Βρανόπουλος, μίλησε για όλες τις λεπτομέρειες της Διπλής Ανάπλασης και το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ αναλύει σε… πρακτικό επίπεδο τα όσα ειπώθηκαν. Γράφει ο Στέφανος Αλαφάκης.

Η συνέντευξη του κυρίου Βρανόπουλου στο «sdna» μπορεί να μην μας έκανε ιδιαίτερα… σοφότερους, όμως σίγουρα συνέβαλε στο να βάλουμε όλες τις πληροφορίες σε μια σειρά και να αποκτήσουμε μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα για τα δεδομένα του πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης.

Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι αδιαμφισβήτητα αυτό των εσόδων του Ερασιτέχνη. Ο κ. Βρανόπουλος ανέλυσε λοιπόν τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία της «μάνας του λόχου» με την ΠΑΕ, με τα 4 εκατομμύρια που… γράφονται παντού να μην αποτελούν αυτή την στιγμή ρεαλιστικό σενάριο.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία ΠΑΕ – Ερασιτέχνη προβλέπει τα εξής:

*Ετήσιο ενοίκιο ύψους 500.000 ευρώ

*50 ευρώ από όλα τα εισιτήρια διαρκείας στο ποδόσφαιρο

*10 ευρώ από τον καθένα που θα δει έστω και ένα ματς μέσα στην σεζόν, δίχως να έχει διαρκείας

*10% από τις εκκαθαρίσεις της ΠΑΕ

Ο μοναδικός τρόπος να «αγγίξουν» αυτά τα έσοδα, μαζί με τις κάρτες διαρκείας και τις χορηγίες του ίδιου του Ερασιτέχνη, τα 4 εκ. ευρώ είναι να κοπούν τουλάχιστον 20.000 διαρκείας και σε κάθε αγώνα να υπάρχουν 10.000 διαφορετικοί θεατές. Κάτι που αυτή την στιγμή δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό, με την συγκεκριμένη διοίκηση.

Αν ρίξουμε τα διαρκείας στα 15.000, τότε προκύπτει ένα ποσό της τάξεως των 750.000 ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι άλλα τόσα συγκεντρώνονται από τα μεμονωμένα εισιτήρια, φτάνουμε το 1.5 εκ. και τα 2 εκ. μαζί με το φιξ ενοίκιο της ΠΑΕ.

Από εκεί και πέρα μένει το 10% των εκκαθαρίσεων και τα έσοδα που έχει από μόνος του ο Ερασιτέχνης. Τελικά, τα 4 εκ. φαντάζουν μάλλον… ουτοπικό σενάριο, όμως τα 3 εκ. φαίνεται πως πράγματι μπορούν να επιτευχθούν.

Μάλιστα, το φετινό μπάτζετ του Ερασιτέχνη ανέρχεται περίπου στο 1.5 εκ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως ο διπλασιασμός (ή υπερδιπλασιασμός) του μπορεί πράγματι να δημιουργήσει ομάδες που θα κυριαρχούν στην Ελλάδα και θα διεκδικούν ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Πρέπει βέβαια να αναφέρουμε, πως τα έσοδα από διαρκείας, κάρτες φιλάθλου και το 10% της εκκαθάρισης είναι χρήματα τα οποία ούτως ή άλλως λαμβάνει η «μάνα του λόχου». Επομένως η διαφορά της νέας συμφωνίας σε σχέση με τα όσα ισχύουν σήμερα, έχει να κάνει με το ύψος του ετήσιου ενοικίου, αφού για την Λεωφόρο η ΠΑΕ λογικά θα πλήρωνε κάποιο μικρότερο ποσό.

Παράλληλα, η ΠΑΕ δεσμεύεται να αναλάβει και τα λειτουργικά έξοδα για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, τα οποία υπολογίζονται κατά προσέγγιση σε περίπου 350-400 χιλ. ευρώ. Ενδεικτικά, ο κ. Βρανόπουλος τόνισε πως το μπάτζετ του τμήματος βόλεϋ γυναικών φέτος είναι μικρότερο από αυτό το ποσό, γεγονός που δείχνει και την σημασία αυτών των χρημάτων.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης το κομμάτι της συζήτησης που αφορούσε το χρονοδιάγραμμα. Ο κ. Βρανόπουλος ξεκαθάρισε πως ακόμα κι αν πάει κάποια τρίμηνα πίσω το όλο πρότζεκτ δεν θα υπάρχει πρόβλημα και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Φρόνιμο ωστόσο θα ήταν να είχε τεθεί κάποια ρήτρα που να εξασφαλίζει σε περίπτωση καθυστέρησης τον Παναθηναϊκό.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι στο MoU που έχει υπογραφεί -και συγκεκριμένα στο Άρθρο 14– προβλέπεται ότι σε περίπτωση μη υλοποίησης εξασφαλίζεται μόνο η ΑΕΠ Ελαιώνα, δηλαδή οι τράπεζες, που θα μπορούν να αξιοποιήσουν με ευνοϊκούς όρους την περιουσία τους.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση λοιπόν, όπως και υπαναχώρηση, δεν θα έχει την παραμικρή επίπτωση σε αυτές, αλλά μόνο στον Παναθηναϊκό. Κι αυτό γιατί πουθενά δεν προβλέπεται η απεμπλοκή του συλλόγου από την Διπλή Ανάπλαση, ο αποχαρακτηρισμός της Λεωφόρου ως χώρος πράσινου και η επαναφορά του συντελεστή δόμησης.

Πολύ ενδιαφέρον είναι και το θέμα της χωρητικότητας, τόσο του ποδοσφαιρικού γηπέδου όσο και του κλειστού του Ερασιτέχνη. Όσον αφορά το πρώτο, οι πρώτες εξαγγελίες από τον πρόεδρο της «μάνας του λόχου» έκαναν λόγο για 40.000 θέσεις ακριβώς. Στο Παράρτημα 2 του MoU ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη για γήπεδο 34.000 θέσεων.

Ο κ. Βρανόπουλος εξέφρασε την πεποίθησή του πως η ΠΑΕ θα επιδιώξει την μέγιστη χωρητικότητα, ενώ οι δημοσιογράφοι της εκπομπής τόνισαν πως θα «παλέψει» για να το φτάσει στις 36.000 θέσεις. Παραμένει άγνωστο λοιπόν για ποιον λόγο μπήκαν υπογραφές στο MoU και έγιναν οικονομικοί υπολογισμοί, αφού τα όσα γράφονται δεν καλύπτουν την ΠΑΕ.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το κλειστό, όπου στο Παράρτημα 2 του MoU προβλέπεται να είναι 2.000 θέσεων. Ο κ. Βρανόπουλος είπε πως η ομάδα θέλει να μπορεί να παίξει ακόμα και ευρωπαϊκούς τελικούς και θα επιδιώξει να το πάει από 2.300 έως 3.000 θέσεις.

Η πραγματικότητα είναι πως για την διεξαγωγή τελικού του Champions League στο βόλεϋ απαιτούνται 5.000 θέσεις, νούμερο που θα έπρεπε να αποτελεί και την βάση των συζητήσεων. Σε κάθε περίπτωση, κι εδώ είναι άγνωστο το γιατί υπογράφηκε το MoU, αφού η προβλεπόμενη χωρητικότητα δεν καλύπτει την «μάνα του λόχου».

Πολύ σημαντικό είναι και το κομμάτι στο οποίο ο κ. Βρανόπουλος ανέφερε ότι η ΠΑΕ θα έχει να καλύψει και το κόστος κατασκευής του νέου γηπέδου. Επιβεβαιώνεται λοιπόν πως το «Τριφύλλι» θα καταβάλλει ένα ποσό στον Δήμο Αθηναίων, για ένα γήπεδο το οποίο δεν θα του ανήκει.

Και φυσικά γεννάται το μεγάλο ερώτημα γιατί ο Παναθηναϊκός ΚΑΙ να δώσει την Λεωφόρο ΚΑΙ να ξεχρεώσει -σταδιακά, προφανώς- το κόστος του νέου γηπέδου, «πληρώνοντας» ουσιαστικά δύο φορές το νέο του γήπεδο. Την στιγμή που κάθε άλλη ομάδα χτίζει με χρήματα του κράτους και στην τοποθεσία που θέλει, δηλαδή στην φυσική της έδρα.

Όσον αφορά τώρα την Γενική Συνέλευση, αυτή υπολογίζεται να γίνει στα τέλη Μαΐου. Εφόσον δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί κανονικά, θα γίνει προσπάθεια για να στηθούν κάλπες για την ψηφοφορία, με την λύση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας να μην προκρίνεται. Μέχρι εκείνη την στιγμή πάντως, θα έχουν ανέβει στην ιστοσελίδα του Ερασιτέχνη όλες οι διμερείς συμβάσεις, ώστε να είναι ενήμερα όλα τα μέλη του συλλόγου.

Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλα τα μέλη που θα έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 12 μήνες στον Ερασιτέχνη και θα είναι ταμειακώς εντάξει.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σε αντίθεση με τα όσα εξωφρενικά γράφονται περί… καταστροφής του Παναθηναϊκού αν δεν ολοκληρωθεί το πρότζεκτ, ο κ. Βρανόπουλος τόνισε κατηγορηματικά πως ο σύλλογος θα συνεχίσει να υπάρχει. Και αν χαθεί αυτή η -κατά την γνώμη του- μεγάλη ευκαιρία, θα παλέψει για να βρει μια νέα.

Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο facebook
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο twitter
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο instagram
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο youtube
Από το Blogger.