Γηπεδικό Παναθηναϊκού: Η Διπλή Ανάπλαση στο σήμερα
Το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ και ο Στέφανος Αλαφάκης «ξετυλίγουν» το... κουβάρι του γηπεδικού του Παναθηναϊκού, από το μακρινό 1989 έως και σήμερα. Στο έκτο μέρος, η τωρινή Διπλή Ανάπλαση και όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες.
Θυμηθείτε εδώ το πρώτο μέρος του αφιερώματος.
Θυμηθείτε εδώ το δεύτερο μέρος του αφιερώματος.
Θυμηθείτε εδώ το τρίτο μέρος του αφιερώματος.
Θυμηθείτε εδώ το τέταρτο μέρος του αφιερώματος.
Θυμηθείτε εδώ το πέμπτο μέρος του αφιερώματος.
Η Διπλή Ανάπλαση επανέρχεται, με τον ισχυρό άνδρα ΚΑΕ κι Ερασιτέχνη (πλέον) να θέλει και γήπεδο μπάσκετ μαζί με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία «αγκαλιάζουν» από την πρώτη στιγμή το έργο, με την δεύτερη να είναι έτοιμη να αναλάβει την κυβέρνηση, με βάση όλα τα δεδομένα.
Το κόμμα έδειξε προεκλογικά πως θέλει να υλοποιήσει το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης, αναβαθμίζοντας αφενός τις δύο περιοχές και δίνοντας αφετέρου στον Παναθηναϊκό το «σπίτι» που δικαιούται όλα αυτά τα χρόνια.
Ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε στην συνέχεια συναντήσεις και συνομιλίες τόσο με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Ο ισχυρός άνδρας του τριφυλλιού ήταν θετικός προς την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης, όμως επιθυμούσε να ενταχθεί στο όλο πρότζεκτ και κλειστό για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό.
Υπενθυμίζουμε πως στην ΜΟΝΑΔΙΚΗ σύμβαση που έχει υπογράψει μέχρι και σήμερα ο Ερασιτέχνης, από το 2007, προβλεπόταν η δημιουργία κλειστού για μπάσκετ και βόλεϋ, χαμηλής βέβαια χωρητικότητας. Στην πορεία ωστόσο το γήπεδο αυτό αφαιρέθηκε από τις συμφωνίες και δεν περιλαμβάνεται στο ισχύον Προεδρικό Διάταγμα.
Η κατασκευή του εντός των ορίων της Διπλής Ανάπλασης λοιπόν είτε θα απαιτούσε ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα, είτε θα δημιουργούσε… πρόσφορο έδαφος για νέες προσφυγές, που θα καθυστερούσαν (ή και θα μπλόκαραν οριστικά) το έργο.
Στις 11 Ιουλίου του 2019 ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ξεκίνησε την καμπάνια «PAO Alive», η οποία είχε ως στόχο την συγκέντρωση 20 εκ. ευρώ από επιφανείς και μη φίλους του Παναθηναϊκού, χρήματα που θα χρησιμοποιούνταν στην μεταβατική περίοδο μέχρι την εγκατάσταση της ομάδας στον Βοτανικό. Παράλληλα συνέχισε τις επαφές με ανθρώπους του Δήμου και της Κυβέρνησης, ψάχνοντας λύση για το κλειστό του μπάσκετ.
Πλέον οι συζητήσεις αφορούσαν ένα εντελώς διαφορετικό πλάνο με το αρχικό, με τους «πράσινους» να προσφέρουν ως αντάλλαγμα την Λεωφόρο (την αξία της οποίας ο Γιαννακόπουλος προσδιόρισε στα 300 εκ. ευρώ) και να παίρνουν ποδοσφαιρικό γήπεδο 28.000 θέσεων, κλειστό μπάσκετ 12.500 θέσεων, κλειστό για τον Ερασιτέχνη 3.000 θέσεων, πισίνα, έκταση για γραφεία της ΠΑΕ, της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη, για μουσείο και 17.000 τετραγωνικά μέτρα για εμπορικές χρήσεις που θα είχε στην διάθεσή του ο Ερασιτέχνης.
Όπως αποκάλυψε στην αποχαιρετιστήρια Συνέντευξη Τύπου του ο Γιαννακόπουλος, ο Δήμος Αθηναίων θα ήταν ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων και θα τις παραχωρούσε δωρεάν για ΙΣΟΒΙΑ χρήση στον Παναθηναϊκό. Αυτά περιελάμβανε η συμφωνία που είχε επιτευχθεί ανάμεσα σε Δήμο, Πολιτεία και τις Ομάδες Εργασίας, το 2019.
Με το PAO Alive να μην έχει καταφέρει να προσελκύσει τον κόσμο στα επιθυμητά επίπεδα, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ήρθε -όπως αποκάλυψε στην ίδια Συνέντευξη Τύπου- επικοινώνησε με τον Γιάννη Αλαφούζο, προτείνοντάς του να συνεισφέρουν ο καθένας το 50% των μετοχών της ΚΑΕ και της ΠΑΕ αντίστοιχα, και να πάνε στον Βοτανικό ως μια οντότητα, έχοντας 50-50 στο όλο πρότζεκτ.
Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ δεν έδειξε θέρμη, ζήτηση όμως το business plan. Η άμεση διαρροή της συγκεκριμένης συνάντησης ωστόσο προκάλεσε την έκρηξη του Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος δεν επικοινώνησε ποτέ ξανά με τον Αλαφούζο.
Στην πορεία λοιπόν φαίνεται πως η Πολιτεία και ο Δήμος άλλαξαν στάση, με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός μάλλον να ακολουθεί την γραμμή τους. Το γήπεδο μπάσκετ αποφασίστηκε να γίνει σε όμορο οικόπεδο, ενώ όλοι οι φορείς στράφηκαν προς το αρχικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προβλέπει τον Παναθηναϊκό ενοικιαστή των εγκαταστάσεων του Βοτανικού.
Αυτός ήταν ουσιαστικά και ο λόγος για τον οποίο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποχώρησε από τον Ερασιτέχνη, αφού ξεκαθάρισε πως αυτό που πάει να συντελεστεί είναι «το ξεπούλημα της Λεωφόρου» και «η μεγαλύτερη αδικία στην ιστορία του Παναθηναϊκού». Ακριβώς την ίδια φράση ανέφερε και η ανακοίνωση του Ερασιτέχνη από τις 25 Απριλίου του 2012.
Εκείνη την στιγμή είχε ολοκληρωθεί στην πραγματικότητα ένας κύκλος. Από την άρνηση του Ερασιτέχνη να δεχτεί αυτούς τους όρους το 2012, φτάσαμε στη νέα συμφωνία που προσπάθησε να πετύχει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, με ευνοϊκούς για τον Σύλλογο όρους, η οποία όμως δεν αποτυπώθηκε ποτέ σε επίσημες συμβάσεις. Αντ’αυτού, Δήμος και Πολιτεία επέστρεψαν στα προηγούμενα δεδομένα, με τον Γιαννακόπουλο να αποχωρεί από την «μάνα του λόχου» προκειμένου να μην βάλει υπογραφή σε μια τέτοια συμφωνία αφενός, αλλά να μην χρεωθεί ο ίδιος ότι μπλοκάρει το ποδοσφαιρικό γήπεδο αφετέρου.
Στις επόμενες εκλογές του Ερασιτέχνη προέκυψε η διοίκηση του Τάκη Μαλακατέ, ο οποίος την ημέρα της εκλογής του δεσμεύτηκε πως η Γενική Συνέλευση θα λάβει τις όποιες αποφάσεις για το γηπεδικό.
Από την πλευρά του Δήμου, ο Κώστας Μπακογιάννης είχε δεσμευτεί για οριστικές ανακοινώσεις μέσα στο καλοκαίρι, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Τους επόμενους μήνες ωστόσο οι επαφές κορυφώθηκαν, Αλαφούζος και Μαλακατές ασχολήθηκαν πιο ενεργά με το ζήτημα και τελικά στις 20 Νοεμβρίου του 2020 υπογράφηκε -ακόμα ένα- MoU ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου απομένουν οι διμερείς συμβάσεις ανάμεσα στις τρεις πλευρές (Δήμο, ΠΑΕ, Ερασιτέχνη) αλλά και η έγκριση από την Γενική Συνέλευση της «μάνας του λόχου», η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο για την υλοποίηση ή μη του πρότζεκτ.
Ένα πρότζεκτ, το οποίο περιλαμβάνει πια ποδοσφαιρικό γήπεδο έως 40.000 θέσεις, εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και… προοπτική για μπασκετικό κλειστό σε όμορο οικόπεδο. Και για το οποίο προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ισχύει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις εμπορικές χρήσεις και όλους τους επιμέρους -σημαντικότατους- όρους, που θα καθοριστούν στις διμερείς συμβάσεις.
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο twitter
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο instagram
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο youtube