Γηπεδικό Παναθηναϊκού: Απ'το Γουδή στον Βοτανικό
Το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ και ο Στέφανος Αλαφάκης «ξετυλίγουν» το... κουβάρι του γηπεδικού του Παναθηναϊκού, από το μακρινό 1989 έως και σήμερα. Στο πρώτο μέρος, πως από το Γουδή καταλήξαμε στην περιοχή του Βοτανικού.
Για να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα για τα όσα συμβαίνουν σήμερα, σχετικά με το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, πρέπει γυρίσουμε αρκετά χρόνια πίσω. Θα πιάσουμε το… κουβάρι λοιπόν από το μακρινό 1989, όταν και για πρώτη φορά την σύγχρονη εποχή τίθεται σοβαρά το ζήτημα δημιουργίας νέας έδρας για το «Τριφύλλι».
Φυσικά η τοποθεσία που επιλέχτηκε δεν ήταν άλλη από το Γουδή, ένα μέρος που αρμόζει στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Παρά τις καλές προθέσεις ωστόσο η υπόθεση δεν προχώρησε για αρκετά χρόνια, ενώ τον Μάρτιο του 1997 έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση είχε αθετήσει όρους των αρχικών συζητήσεων.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως ουδέποτε η περιοχή του Ελαιώνα αποτελούσε προτεραιότητα, με το Γουδή να αποτελεί πάντα την εναλλακτική της Λεωφόρου. Η πρώτη φορά που έρχεται στο προσκήνιο ο Βοτανικός είναι το 2001, όταν ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, απέκλεισε την προοπτική του γηπέδου στο Γουδή και πρότεινε τον Ελαιώνα.
Στις 2 Αυγούστου του 2001 μάλιστα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Άγγελος Φιλιππίδης, έκαναν διερευνητική βόλτα με ελικόπτερο, εποπτεύοντας από ψηλά την περιοχή. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί πως -σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής»- είχαν προηγηθεί υποσχέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για μετατροπή του Ελαιώνα σε χώρο πράσινου, κάτι ωστόσο που ουδέποτε συνέβη.
Φυσικά η υπόθεση δεν προχωρά ούτε τότε, για να φτάσουμε στο 2003 και την πρωτοβουλία των Θανάση και Παύλου Γιαννακόπουλου για «Νέα Λεωφόρο» χωρητικότητας 30.000 θέσεων. Το πλάνο μάλιστα περιελάμβανε και καταστήματα, εστιατόρια αλλά και κλειστό 6.000 θέσεων και κολυμβητήριο, κάτω από το νέο γήπεδο.
Η ιδέα κολλάει στην χρηματοδότηση και έτσι το 2004 επανέρχεται στο προσκήνιο το Γουδή, με τον ΥΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, να το χαρακτηρίζει ως «την ιδανικότερη λύση για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού». Εναλλακτική αυτή την φορά υπάρχει και είναι το Ελληνικό.
Μια επιλογή που έδινε δυνατότητα για μεγαλύτερο γήπεδο και πολλές εμπορικές δραστηριότητες, σε μια περιοχή όμως που ανήκει στην… Νομαρχία Πειραιά. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την προτίμησή του στο Γουδή, με πανό και συνθήματα υπέρ αυτής της προοπτικής και κατά του Ελληνικού.
Το πρόβλημα αυτή την φορά είναι τα… πάρκα, τα οποία είχε προγραμματιστεί να δημιουργηθούν δεκαετίες πίσω (τον Νοέμβριο του 1977 ξεκίνησε η ερευνητική εργασία για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή) και φυσικά εξακολουθούν να αποτελούν… όνειρο και φαντασία μέχρι και σήμερα.
Το 2005 λοιπόν έχουμε νέα αλλαγή δεδομένων, με τον Βοτανικό να παρουσιάζεται ως μια περιοχή στην οποία δεν θα προκύψει το παραμικρό πρόβλημα. Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Χρόνης Ακριτίδης, μάλιστα δήλωνε τον Μάιο του 2006 βέβαιος πως το τριφύλλι θα έχει νέο γήπεδο στα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.
Τότε λοιπόν ξεκινάει η ιστορία της Διπλής Ανάπλασης, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε όσο το δυνατόν πιο λεπτομερώς στα επόμενα μέρη, ώστε να αποκτήσουμε μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα.
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο twitter
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο instagram
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο youtube