Και τώρα οι δυο μας

Ο Emperor γράφει για την πρώτη σειρά Playoffs του Παναθηναϊκού από το 2012, στην οποία μπαίνει με πλεονέκτημα έδρας. Με αντίπαλο τον τελευταίο προπονητή που τον έστειλε σε Final 4, μετά από εκείνη τη σειρά.


Σε ένα πολύ κλειστό ματς, ο Παναθηναϊκός κερδίζει την ΤΣΣΚΑ με 85-80 στην παράταση. Αυτή η νίκη, σε συνδυασμό με την ήττα της Φενέρμπαχτσε από τη Ρεαλ Μαδρίτης, τον έστειλε για πρώτη φορά τη φετινή σαιζόν στην 4η θέση της Regular Season της Euroleague, την οποία διατήρησε και την τελευταία αγωνιστική, μετά το εμφατικό «διπλό» στο Ισραήλ με τη Μακάμπι.

Οι οπαδοί της ομάδας είχαν δεδομένο ότι τα διασταυρώματα στα Playoffs θα ήταν Παναθηναϊκός - Μπασκόνια και Οσφπ - Φενέρμπαχτσε. Τι καλύτερο απ' το να αντιμετώπιζαν οι «πράσινοι» με πλεονέκτημα έδρας την ομάδα που κέρδισαν στην Ισπανία πριν μερικές μόλις εβδομάδες; Τι καλύτερο από τον βέβαιο αποκλεισμό του Οσφπ, με το 1-4 στα τελευταία 5 ματς, από τον «άρχοντα των δαχτυλιδιών»;

Και μετά, κεραυνός εν αιθρία. Η αδιάφορη Ζαλγκίρις κέρδισε την Μπασκόνια στην έδρα της και την έστειλε στα νύχια της απροσπέλαστης Πρωταθλήτριας ΤΣΣΚΑ, με τις 5 συνεχόμενες προκρίσεις σε Final 4. Έστειλε επίσης τη Φενέρμπαχτσε στο δρόμο του Παναθηναϊκού και τα.. πανηγύρια έδωσαν τη θέση τους σε περισυλλογή.

Παρά τις μαζεμένες ήττες της, απόρροια της έλλειψης διάφορων παικτών της, η Τουρκική ομάδα είναι μακράν ο δυσκολότερος αντίπαλος από τις 4 ομάδες με μειονέκτημα έδρας. Επειδή οι παίκτες που έλειπαν επιστρέφουν, και επειδή ο προπονητής της λέγεται Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Και κάτι ξέρει από Playoffs.

Έχει κερδίσει 9 απ' τις 10 σειρές στις οποίες έχουν συμμετάσχει οι ομάδες του (Παρτίζαν, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπενετόν Τρεβίζο, Παναθηναϊκός, Φενέρμπαχτσε). Μοναδική «απώλεια» ο αποκλεισμός του Παναθηναϊκού από την TAU το 2006.

Θα καταφέρει ο Παναθηναϊκός να τον «πληγώσει» μια δεύτερη φορά; Πώς θα αποκλείσει την ομάδα της Κωνσταντινούπολης από το Final 4 που γίνεται στο «σπίτι» της; Ας δούμε τα ups and downs στην προσπάθεια του «τριφυλλιού».

UP: Η έδρα

Ο Παναθηναϊκός έχει την καλύτερη έδρα της Ευρώπης, από όλες τις απόψεις: μέγεθος (Το ΟΑΚΑ μαζί με τον χώρο ορθίων μπορεί να φιλοξενήσει παραπάνω από 20.000 οπαδούς της ομάδας, καθιστώντας το το μεγαλύτερο μπασκετικό γήπεδο εκτός ΝΒΑ), παλμό, ρεκόρ ομάδας (14-1 νίκες-ήττες, απολογισμό που μοιράζεται με τη Ρεάλ και την ΤΣΣΚΑ). Το πλεονέκτημα έδρας είναι αναμφίβολα ο καθοριστικότερος παράγοντας υπέρ του Παναθηναϊκού στη φετινή σειρά.


DOWN: Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Εάν υπάρχει ένας προπονητής που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα της σειράς και να ξεπεράσει το εμπόδιο του Παναθηναϊκού είναι ο άνθρωπος που τον γιγάντωσε. Για τον Ζέλικο τα είπαμε και στην αρχή του κειμένου. Είναι ο λόγος που η σειρά έχει χαρακτήρα unstoppable force against unmovable object...


UP: Το momentum

Για να τερματίσει στην 4η θέση, o Παναθηναϊκός χρειάστηκε να νικήσει τα 8 απ' τα τελευταία 10 παιχνίδια που έδωσε, τελειώνοντας μάλιστα με 5/5. Υπέταξε μεταξύ άλλων την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ, ενώ πέτυχε δύο εμφατικά «διπλά» στη χώρα των Βάσκων και το Τελ Αβίβ. Η φόρμα του είναι η καλύτερη δυνατή, τη στιγμή που οι Τούρκοι μετράνε 2/6...

DOWN: To status

Βίοι αντίθετοι τα τελευταία χρόνια για τις δύο ομάδες: Ο Παναθηναϊκός μετά τη φυγή του Ομπράντοβιτς έφτασε (ρεαλιστικά) κοντά στο Final 4 μονάχα την επόμενη χρονιά, το 2013, όταν ο τωρινός προπονητής του νίκησε ένα do-or-die Game 4 στο ΟΑΚΑ, έφερε τη Μπαρτσελόνα στο 2-2 και την έστειλε στο Λονδίνο μέσω Βαρκελώνης... Το 2014 οι «πράσινοι» έχασαν το καθοριστικό Game 5 απ' τη ΤΣΣΚΑ με 74-44(...), το 2015 «χαιρέτησαν» νωρίτερα, με 1-3 απ' την ίδια ομάδα, ενώ πέρσι η Μπασκόνια των Μάικ Τζέιμς και Γιάννη Μπουρούση πέρασε σαν σίφουνας απ' το ΟΑΚΑ για το sweep. Κάθε πέρσι και καλύτερα, δηλαδή...

Η Φενέρμπαχτσε απ' την άλλη, στην πρώτη χρονιά του Ομπράντοβιτς, όταν παρέλαβε ένα κατώτερης ποιότητας ρόστερ, τερμάτισε 5η στο Top16 (4ος ο Παναθηναϊκός) και έμεινε εκτός Playoffs. Στη συνέχεια ήρθε η εκτόξευση, που την καθιέρωσε ως «μεγάλη», ή «δυνατή», καλύτερα, ομάδα: πρόκριση στο Final 4 του 2015, ήττα στον τελικό του 2016 (στην παράταση μάλιστα). Φέτος, με το Final 4 στην έδρα της, σίγουρα φιλοδοξεί στην κατάκτηση.

UP: Το know-how

Ο Παναθηναϊκός είχε «σοκάρει» την Ευρώπη αποκλείοντας «οικοδέσποινα» Final 4 το 2011, στο προηγούμενο Obradovic vs Pascual... Τι κι αν οι μόνοι που έχουν απομείνει από εκείνη την ομάδα είναι ο Καλάθης και ο Φώτσης; Ο Σύλλογος έχει Ιστορικό Προηγούμενο, και μάλιστα εκείνη τη χρονιά ράφτηκε το 6ο...

DOWN: Η σφυρίχτρα

Η λογική λέει ότι δε θα αφήσουν τον Παναθηναϊκό σε χλωρό κλαρί... Λίγο η πεσμένη εμπορικότητα της ομάδας, ειδικά με την απουσία του Διαμαντίδη, λίγο ο παρορμητικός Γιαννακόπουλος... Πολύ οι σχέσεις Euroleague με Turkish Airlines, Dogus Group και η «δίψα» να φτάσει Τουρκική ομάδα μέχρι την κορυφή... Το κοινό αίσθημα είναι ότι οι διαιτητές θα κάνουν τα πάντα για να φτάσει η Φενέρμπαχτσε τουλάχιστον μέχρι την «πηγή», με το Final 4 να είναι στο σπίτι της. Ελπίζουμε να διαψευστούμε.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Κατά τη γνώμη μου εάν ο Παναθηναϊκός κάνει το 2-0 θα είναι αγκαλιά με την πρόκριση. Θα πρέπει ίσως να σκέφτεται ήδη το... πέμπτο παιχνίδι, καθώς σε περίπτωση καλής εμφάνισης στην Τουρκία η διαιτησία θα είναι προστατευμένα ξεδιάντροπη, χειρότερη κι απ' την αλησμόνητη της σεζόν 2013-14 στο ίδιο γήπεδο... Ενώ σε Game 5 στο ΟΑΚΑ, πιο «συμμαζεμένη». Επίσης, το «τριφύλλι» θα έχει την παράδοση με το μέρος του: Καμία ομάδα στα χρονικά της Euroleague δεν έχει επιστρέψει από το 0-2 κατά της.
Την περίπτωση ήττας στο ΟΑΚΑ σε ένα απ' τα δύο πρώτα παιχνίδια δεν θέλω να τη σκέφτομαι. Εκεί θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος του Πασκουάλ. Σε μια τέτοια κατάσταση, οδηγός θα είναι η εμφάνιση στη Βιτόρια.

Καλή επιτυχία στον Παναθηναϊκό μας. Το franchise έχει ανάγκη τη συμμετοχή στο φετινό Final 4...
Από το Blogger.